петък, 11 юни 2010 г.

Принципи на юдейската религия

Много еврейски мъдреци са правили опити в сбита форма да изразят същността и основополагащите принципи на юдейската религия. Много често те са изразявали тази същност с една мисъл или една фраза. Достатъчно известен е отговора на раби Хилел Старши на един езичник, който моли да му обяснят всичко за еврейската религия, докато стои на един крак: "Не прави на другите това, което сам не желаеш за себе си, в това е същността на ТОРАТА. Всичко останало е коментари към нея. Иди и се учи."
Друг мъдрец, раби Акива вижда същността в следната заповед - " обичай ближния, както самия себе си". Тази заповед често се среща в неговите коментари, показващи фундаменталността и. Традицията е продължена от мъдреците от средните векове и завършена от великият мъдрец от 12 век раби Маймон. Като обобщава многовековните усилия на много поколения, той формулира 13 принципи на юдаизма, явяващи се квинтесенция на това, което е било ясно на всеки еврей 2000 години назад.
Между тях има едно положение , изразяващо главната същност на юдаизма, неговата основна мисъл , а именно : дълбоката вяра в конкретната цел на Творението и за тази цел задълженията на евреите. "Аз дълбоко вярвам в идването на МЕСИЯТА. И въпреки , че той се бави, аз ще чакам всеки ден."
МЕСИЯТА / Машиах на иврит / или още Помазаник е човек от пода на цар Давид, с идването на когото ще се установи Царство Божие на земята - Царство на справедливостта. Не ще има гнет и несправедливост, неправда и беззаконие. Библията ще засияе с цялото си великолепие, нейната мъдрост ще стане достояние на всички. Целият мир ще признае съществуването на единен Творец и неговата власт и ще го нарича с едно име. " В този ден един ще е Господ, едно ще бъде неговото Име" - така е говорил пророк Захария.
Ще прозвучи рог и пророк Елиаху ще призове всички да излязат от своите домове и да приветствуват дългочаквана поява на Помазаника и Царството на справедливостта. Много време евреите го очакват и са си изработали определен скепсис за предсказанията. Раби Йоханан Бен Закай / 1 век от н.е/ казва по този повод : "Ако държиш в ръката си цвете и ти говорят, че Месията пристига, първо посади цветето и после иди да посрещаш Месията". Неговата вяра в идването на Месията е така дълбока, че ироничните шеги и скептиса ни най малко не поколебават искрената вяра.
Еврейската традиция, Светото писания и пророците утвърждават 5 основни принципи на Месията:
той ще бъде от Давидовият род,
ще завоюва суверенитет на Израелската земя,
ще събере всички евреи в Обетована земя,
ще възстанови пълното съблюдаване на законите на Библията,
ще възцари мир на целият свят.
Вярата на евреите в грядущото пришевствие и царуване на Месията се е отличавала винаги от другите народи и всеки път в бурната история тази вяра се е засилвала до състояние на духовна материализация. Защото това са предсказали пророците!!
Пророк Еремия , глава 23/5; " Ще настъпят дни, говори Господ - ще възстановя Давид, отрок Божий, ще се възцари Цар, и ще постъпва мъдро, и ще прави съд и правда на земята".
В книгата на пророка Исай се съдържа следното пророчество: "И ще бъде в последните дни, Дома Господен ще се възцари над хълмовете, и ще потекат народите към него. И ще тръгнат много народи , и ще кажат: идвайте, ще се възкачим на хълма Господен, и ще ни научи на своя път, и ще ходим по стъпките Му. Ибо от Сион ще закон и слово Божие от Йерусалим. Ибо той ще съди народи, ще се прековат мечовете на орало, и копия свой на сърпове, не ще въздига народ на народ меч...."

Няма коментари:

Публикуване на коментар