сряда, 12 октомври 2011 г.

Сукот- веселие за урожая

Празникът Сукот е изпълнен със запах на свежа зеленина, аромат на мирт и етрог. В построените от подръчни материали палатки, евреите живеят, пируват и славят Всевишния през всичките седем дни на празника. Той е един от най- веселите дни, упоменати в Тората, където е записано:
«И се веселете в тези дни. В сука живейте седем дни, и вземете със себе си в първия ден плод на дървото етрог, палмови клонки и отроски от гъстолиственици, върби речни и се веселете пред Бога, Всесилния Ваш, седем дни. И празнувайте тези дни, устав вечен,....,за да знаят поколения ваши, че в сука заселих синовете Израелеви, когато ги изведох от земя Египетска.»
Четиридесет години се скитат далечните еврейски племена в пустинята, за да пристигнат в Обетованата земя. И не се оплакват, че нямат покрив над главата, в трудните минути  се уповават на Всевишния. И тази заповед, да се живее 7 дни в сука, не се изпълнява по време на Песах, а есен, във времето, когато се събира урожая, когато плодовете на земята се стичат в хамбарите и складовете, когато е време на есенните дъждове. В своята безконечна мъдрост Всевишния заповядва във времето на есенното изобилие да се живее в сука и това има дълбок нравствен смисъл: еврей и сред природата ще бъде защитен и ще му изпрати процветание.
В тези празнични дни свещите се палят в суката и се произнасят благословения – на лулав етрог, адас и арава. Мъдреците говорят, че растенията символизират евреите, намиращи се на различна степен близост към еврейството. Отличието на растенията е  в техния вкус и мирис:
·         Етрог / цитрон/ има приятен вкус и запах. Вкусът е символ на мъдростта в Тората, а запах-  на добри дела. Етрогът е символ на еврей – мъдрец и праведник.
·         Лулав /клонче от финикова палма/ - плодовете притежават вкус, но са лишени от запах, както и хората, притежаващи мъдрост, но не съотвествуваща на техните постъпки.
·         Адас / клонче мирт/-  имащ запах, но не и вкус. Тази клонка символизира евреите, изпьлняващи заповедите, но не са силни в познанията на Тората.
·         Арава /клонче ива/ - лишено от мирис и вкус. Има и такива евреи, не запознати с   мъдростта на Тората и не изпълняващи заповедите.
В празничните дни е забранена всякаква работа и не се пали огън, но се разрешава да се приготви храна. Религиозните евреи оставят газовата печка да работи, от горящ огън е разрешено да се припалва, който е необходим не само за приготвяне на храна, но и за запалване на свещите. Трябва да се избягва пране и шиене, а да се върши само най- необходимото. Този празник дава и окончателно решение от Всевишния за дъждовете и материалното благоденствие през следващата година.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар