понеделник, 12 септември 2011 г.

Мъртво море и диабет

Лечебните свойства на Мъртвото море


фото ynet.co.il
 Учените от универсиDтетът  Бен Гурион и медицинският център «Сорока» са установили, че кратковременното потапяне във водите на Мъртво море подобряват състоянието на болните от диабет.

Техните експерименти са показали, че 20 минутно потопяване в силно солената вода на Мъртво море води до значително – 13,5 % намаление на глюкозата в кръвта. Това съдържание се намалява още, ако престоя се увеличи на 40 минути. Нивото на глюкозата при здрави хора съществено не се изменя. Изследователите обаче предупреждават, че това са начални стадии и да се правят окончателни изводи е още рано.

foto emalon.co.il
 Мъртво море е уникален природен феномен, езеро с дължина 70 км., и широчина 26 километра в долината на реката Йордан. В  един литър вода от това море се съдържат 300 гтама различни соли, 30 % обикновенна сол, а останалите са калиев хлорид, калциев и амониев бромид и други. До неотдавна се считаше, че морето е лишено от живот, но изследванията показват наличието на разнообразен свят от микроорганизми. Лечебната кал, която се извлича съдържа елементи като бром, йод, кобалт,манган, кадмий и е особенно полезна за болни с функционални разстройства. Водните процедури усилват почистването на организма и много от свойствата на водата са характерни само за Мъртво море.
За всички, които се интересуват от уникалните особености на водите ще отбележа болестите, които успешно се лекуват в санаториумите на брега на морето:
  • гинекологични заболявания,като безплодие, миоми, кисти,
  • мускулни атрофии,
  • гръбначни заболявания и поражения на периферната нервна система,
  •  артрити,полиартрити,болести на нервната система
foto cafe.themarker.co.il
  • кожни заболявания, в това число псориазис
Козметиката, произведена на основа солите на Мъртво море , според специалистите е с 40 % по висока ефективност от обикновенната козметика. Съчетанието на природни и климатични условия прави Мъртво море курорт със световно значение и се посещава от хиляди хора целогодишно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар