понеделник, 24 май 2010 г.

Парк "Утопия"


Долината Шарон води своето начало от подножието на планината Кармел и след 50 км.завършва северно от Тел Авив. Много години плодородната почва на долината е била засипана с пясък, заблатена и развъдник на комари и малария. Въпреки това, в края на 19 век са били предприети първите опити за създаване на селскостопански селища с неособен успех.
През 1957 година е завършен грандиозен проект за пресушаване блатата и Шаронската долина се превръща е един от най- заселените и плодородни райони на Израел. Селскостопански селища/ кибуци и мошави/ и огромни плантации на лимони, портокали др.,са неотменна част от пейзажа.
В този район преди пет години е създаден парк " Утопия". На 40000 кв.м.е създадено уникално място за отдих с орхидеи , редки растения от тропика,хищни растения и екзотични животни, фонтани и зелени лабиринти, тайнствени пещери и алеи с декоративно оформление.

В огромна оранжерия е направен неголям амфитеатър, където всеки час се изнасят лекции, най- интересни от които са за хищните растения, за които сте чувани, но никога не сте ги виждали. Такива можете да срещнете тук. Счита се, че в хода на еволюцията, приспособявайки се към околната среда, тези растения се научават да компенсират липсата на достатъчна храна с малки насекоми, комари, мухи. Те отделят нектар и миризливи вещества, привличат малките животни с лъжливи примамки с разтвори, където се преваряват и стават храна за растенията.

Но главната атракция са орхидеите. С фотографиите които предлагам се опитвам да Ви направя съпричастни на тази красота.
Тук ще видите прекрасни орхидеи от Израел, Южна и Югоизточна Азия,Бразилия, Ямайка, Гватемала.

Не само орхидеи и екзотични цветя населяват парк "Утопия". Фазани, петли и кокошки,елени, рибки.планински козли и други редки животни са не по-малка атракция.
Тази кокошка и петел са от породата "мохноноги". Известни са също като кулинарен деликатес.От експериментите по цял свят тези петли и кокошки получават неочаквани съчетания на оперение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар