понеделник, 26 април 2010 г.

Израел - държавно устройство


Израел е държава с парламентарна демокрация и се ръководи от Кнесет / орган на законодателна власт /, правителство / орган на изпълнителна власт / и органи на съдебна власт. Начело на държавата стои президент , чийто роля е по - скоро представителна и символична.
Законодателната власт се осъществява от парламент, наречен Кнесет със 120 депутати, избирани веднаж на 4 години на всеобщи избори. Кнесетът изработва законите, приема политически решения от всенароднo значение, избира президента и правителството и контролира неговата дейност.
Изпълнителната власт се осъществява от правителството, отговаря на изпълнението на законите, приети от Кнесета и управление на държавата. Министър-председателят е член на Кнесета, натоварен от президента да сформира правителството. От основаването на държавата Израел всички правителства са били коалиционни ,нито една партия не е успявала да събере абсолютно мнозинство.
Начело на юридическата власт стои Върховен съд , който разглежда апелации от по-долни инстанции и провежда заседания на Висшия съд на справедливостта. Освен гражданските съдилища в Израел действуват съд по трудови въпроси, военен съд и религиозни съдилища / еврейски, мюсюлмански, християнски и друзки/ , разглеждащи бракоразводни дела.
Израел е развита страна , разположена в Близкия Изток с характерни климатически условия : на север- високи планини, на юг- безжизнена пустиня , в центъра - съвременни градове. Страна - свято място за три религии с много исторически паметници и религиозни светини. Население:7,5 милиона- 75 % евреи, 16 % мюсюлмани, 1,7 % христиани, 1,6 % друзи , останалите не афишират религиозна принадлежност. Държавни езици - иврит и арабски.
Символ на държавата е менора / седемсвещник / с маслинени клонки и надпис "Израел".Химн на държавата е "А Тиква" /Надежда/ по думите на поета Нафтали Херц Имбер и старинна румънска мелодия.
Икономиката на страната е история на един успех .Въпреки липсата на природни ресурси , редица войни със съседите и приемането на милиони репатрианти , Израел се счита за преуспяваща страна. Една от причините на икономическия разцвет, наред с упорития труд на израелтяните е и чуждестранната помощ / досега над 100 милиарда долара/. Сега израелският експорт достига 3 милиарда долара за година,като основния принос е на високите технологии в електрониката,военната промишленост, средства за комуникации, програмно обезспечаване, обработка на диаманти, медицинско оборудване,туризъм и селско стопанство. Тези успехи се дължат на либералната икономическа политика.
За 2008 година икономическия ръст е 4,1 %, инфлация - 3,5 % и нивото на безработицата - 6,8 %.

Няма коментари:

Публикуване на коментар